">Ulična moda - Helsinki

nedjelja, 12.10.2008.
Iako se naizgled čini da velike modne kući i kreatori diktiraju modu, situacija je upravo obrnuta. Naime, sve se više traži inspiracija na ulicama, a tzv. ulična moda iliti "streetstyle" postao je glavni utjecaj na modne trendove. U uličnoj modi može se naići na apsolutno sve - šarenilo, jednobojnost, originalnost, naizgled nespojive kombinacije, skupi dizajnerski komadi odjeće, krpice iz trgovina rabljenom robom, odjeće koju su nosili roditelji, bake, djedovi, samostalno sašiveni predmeti... Recept je naizgled vrlo jednostavan - danas na ulici, sutra na modnim pistama, dan kasnije u trgovačkim centrima i ponovno na ulicama, no ovaj put u daleko masovnijem obliku. Zbog toga pogledajmo što bi se već iduće godine moglo naći u vašim ormarima...
Predstavljamo vam uličnu modu Helsinkija, glavnog grada Finske! Prema galerijama slika toga grada, posebice na internetskoj stranici www.hel-looks.com, čini se kako je tamo dopušteno apsolutno sve, pa i, primjerice, provesti dan u odjeći Teletubbiesa. Dobar dio osoba čija je odjevna kombinacija zabiljeđena na spomenutoj internetskoj stranici ne opterećuje se modnim markama, nego većinu odjeće dobije na poklon, sašije ili nosi rabljenu odjeću. Pogledajmo neke od najzanimljivije odjevenih stanara Helsinkija...

Tiia i Emma, hel-looks.comTiia, 16 godina i Emma, 17 godina
Tiia i Emma kažu kako su prvo počele slušati japansku glazbu, a zatim su se počele i odijevati u"sweet lolita" stilu. Ove su haljine same napravile jer su željele imati lolita odjeću s keceljama. Najdraži su im dizajneri Maki i Asuka koji rade za robnu marku Angelic Pretty. I same se žele baviti dizajniranjem, a kao poseban uzor navode japanski bend Kokusyoku Sumire.






Elina, hel-looks.comElina, 15 godina
Elina je promijenila svoj stil odijevanja prije godinu i pol jer joj je dosadila obična odjeća. Kaže kako je dosadno kada svi jednako izgledaju. Izbjegava crno-bijele kombinacije i voli kada njena odjeća izazove osmijeh na licima ljudi. Nosi stare hlače svoje majke, Maimekko majicu, šal koji je sama napravila i torbu koju je sašila njena majka. Šnalu za kosu ima od djetinjstva.






Antton, hel-looks.comAntton, 18 godina
Njega inspirira tzv. snobovski punk - klasični stil sa stavom. Odijeva se samo za sebe, a umjetnici koji su u sedamdesetim i osamdesetim godinama živjeli u Londonu i New Yorku glavna su mu inspiracija. Odjeću nabavlja u trgovinama rabljenom robom i ostalim buticima.







Mai, hel-looks.comMai, 28 godina
Mai nosi haljinu, cipele i torbu dizajnerice Hanne Sarén, koja je kreirala i majicu za marku Seppälä. Voli materijale koje koristi Hanne Sarén, a smatra kako je njena odjeća udobna te joj se sviđa što pravi slatke predmete poput torbi. Navodi kako u stilu odijevanja nema idole, a neprestano mijenja najdraže dizajnere. Trenutno je inspirirana putem u Japan koji je posjetila prije mjesec dana.


MiB
Fotografije preuzete s: www.hel-looks.com
12.10.2008. u 19:16 • 0 KomentaraPrint#