Steampunk modaVeć smo pisali o steampunku, supkulturi opčinjenoj viktorijanskim dobom s daškom suvremenosti, a ovoga ćemo se puta zadržati samo na modi kakvu nose njeni sljedbenici. Kao i sve segmente ove supkulture, i stempunk modu obilježava kombinacija 19. stoljeća i napredne tehnologije, staromodne odjeće i buntovničkog "štiha". Pogledajmo zajedno što nose steampunk djevojčice i dječaci, a, tko zna, možda upravo to postane novi modni trend...

Steampunk nakit
U posljednjih nekoliko godina ovaj je pokret počeo utjecati gotovo na sve – namještaj, gadgete, filmove, igrice, glazbu, a, ako zavirite u svoj ormar, vjerojatno ćete pronaći nešo što bi se moglo uklopiti u steampunk. Osnovu ove mode čini upravo ono bi nosili avanturisti pretprošlog stoljeća, poput onih iz, primjerice, romana Julesa Vernea. Međutim, da ne bi sve bilo tako jednostavno, tu je i onaj “punk” dio – poderana odjeća, asimetrija, pirsinzi, obojana kosa, tetovaže... Samo treba pustiti mašti na volju i ovaj prekrasan, ali malo “pomaknut” stil je rođen!

Steampunk moda
Korzeti, podsuknje, krinoline, frakovi, cilindri, prsluci spajaju se s dodatcima poput zaštitnih naočala, naprednih kompasa i džepnih satova (koji bi u svijetu steampunka mogli predstavljati nešto iz napredne tehnologije, poput navigatora pri putovanju među zvijezdama ili vremenskog stroja). Nezaobilazni su i suncobrani, a materijali koji se koriste pri izradi odjeće i dodataka su koža, brokat, pamuk, vuna, bakar... Izbor boja nije velik – uglavnom su to zemljani tonovi, smeđe, brončane, grimizne, tamnozelene nijanse, ponekad s uzorkom – prugama, viktorijanskim cvijećem... Steampunkeri mnogo toga sami izrađuju ili kupuju na specijaliziranim trgovinama putem interneta. Najveći modnog idoli ovog pokreta su Nicholas Ghesquiere iz Balenciage, Alexander McQueen, pa čak i Ralph Lauren.

Steampunk moda
Ono što bi moglo zajamčiti još veće širenje steampunka, svakako je marketing - proizvođači namještaja The Bombay Companyveć prodaje sitnice za dom u stilu steampunka, u vidu raznih instrumenata, a uskoro će izaći i nova steampunk igrica za Playstation i Xbox 360, Edge of Twilight.

Steampunk moda

Više slika i savjeta: Steamfashion, Steamfashion na flickru
Gdje kupiti: Buysteampunk, Steampunk linkovi
Slike preuzete s: www.abneypark.com, www.vecona.de


MiB
28.11.2008. u 16:09 • 17 KomentaraPrint#