Najbizarne fobijeZnate da postoji fobija od tinejdžera? Zove se Ephebiphobia. S druge strane, epistemophobia je strah od znanja. No, vi se nemojte bojati znanja, nego provjerite neke od najbizarnijih fobija poznatih čovječanstvu. Mislite da je vaša fobija od paukova, pokretnih stepenica, igala ili pješačkih prijelaza bez semafora jedinstvena? Zapitajte se opet.
CoulrophobiaCoulrophobiaOd ovoga boluje vjerojatno svatko tko je kao mlađi gledao "It". Naime, riječ je o strahu od klaunova. Uostalom, kome ne bi bile strašne osobe koje se namjerno smiju, našminkani su kao Jocker i imaju jako, jako loše šale. Uz sve to, još i žive u cirkusu. A neki od njih imaju velike crvene balone koje ispuštaju iz kanalizacije. Well, you got the picture.



PanphobiaPanphobiaStrah od svega iliti strah od nečega što nije specificirano. Dakle, ako ste stalno u strahu, a ne znate od čega, vjerojatno bolujete od ove fobije. Ili od šizofrenije, jer je panphobia često simptom šizofrenije.








ParaskavedekatriaphobiaParaskavedekatriaphobiaOva zamršena riječ znači zapravo strah od petka trinaestog. Petak 13. je kroz povijest stekao veoma loš glas, pola činjenica koje se spominju oko njega, su možda i netočne, no istina je da velika većina ljudi i dalje je jako praznovjerna što se tiče toga datuma. A možda samo boluju od ove medicinske forme ogromnog naziva.

KoumpounophobiaKoumpounophobiaIliti strah od dugmadi. E ovo je zaista bizarna fobija, a od nje boluje izvjesna dvadesetdvogodišnja Britanka. Ona se, naime, boji dodirivati dugmad, a nije bolja situacija niti kada ih vidi na nečijem puloveru, jer onda osjeća potrebu da ode iz te prostorije. Zbog toga, u cijeloj njenoj kući nema niti jednog dugmeta.




BibliophobiaBibliophobiaNe, nije strah od Biblije, nego od knjiga. E, da smo ovo znali u srednjoj školi, lako smo se mogli izvlačiti s testova, ali i učenja općenito. No, opet, tko je tolika kukavica da se boji knjiga?







A evo i još nekoliko bizarnih:
Hobophobia – strah od beskućnika

Caligynephobia – strah od lijepih žena (zašto?)

Hypegiaphobia – strah od odgovornosti

Judeophobia - strah od Židova

Pogonophobia - strah od brada

RM
02.12.2008. u 14:57 • 7 KomentaraPrint#