Rockabilly djevojkeKome nisu drage pinup djevojke koje su vladale prvom polovicom prošloga stoljeća, posebice pedesetim godinama? Ti svojevrsni seks-simboli golicaju maštu desetljećima, djevojke im se dive, dečki ih žele, stoga nije ni čudno da desetljećima kasnije doživljavaju svojevrsnu reinkarnaciju. Današnja pin up djevojka, točnije, rockabilly djevojka, zadržava karakterističnu frizuru, način šminkanja, odjeću - ali tu su i "old school" tetovaže, rock'n'roll i seksipil. U moderno je vrijeme svakako najpoznatija pin up djevojka starleta Dita von Teese, bivša supruga Marylina Mansona, ali i ostale djevojke, iako su manje poznate, nisu ništa manje seksi - Jami Deadly, Bernie Dexter, Loulou von Brochwitz... No, mi ćemo se zadržati na rockabilly djevojkama - one crpe inspiraciju iz originalnih pin up modela, poput nedavno preminule Betty Page, ali u nešto žešćem izdanju. Pogledajmo što sve definira današnje rockabilly djevojke...
Odjeća, obuća i dodatciRockabilly modaRockabilly odjeća za djevojke zadržala je glavne elemente koje su nosile pin up djevojke u pedesetima, pogotovo one koje su bile pomalo zločeste. One su bile glamoruzne, ženstvene i prekrasne i nisu se stidjele toga. Gotovo sve što podsjeća na pedesete može proći - suknje visokog struka, haljine A-kroja koje sežu do koljena, suknje krojene u puni krug, naglašen struk, bluze s puf rukavima, kardigani, krinoline, samostojeće čarape s natom... Međutim, dogodile su se i neke modifikacije, pa su tako popularni i životinjski uzorci na odjeći, posebice leopard, mrežaste čarape, uske traperice, kapri hlače, majice s motivima rockabilly tetovaža, šareni uzorci, točkice, seksi donje rublje, pa čak i poprilično kratke hlačice.

Rockabilly moda
Od obuće se nose cipele s remenčićem (Mary Jane), espadrile, platforme, "peeptoe" cipele, sandale, pa čak i starke u opuštenijim varijantama. Obavezni su i modni dodatci, poput bisera, broševa, mašnica, češljeva za kosu, ruža, narukvica, "mačjih" naočala, znački, a posebno su popularni dodatci s lubanjama ili višnjama. Rockabillice odjeću nabavljaju iz više izvora - često se u običnim buticima može pronaći nešto što se uklapa u njihov stil, jer su pedesete godine vječna inspiracija modnim dizajnerima. Postoje i specijalizirani dućani s pin up i rockabilly odjećom, a najčešće se takva odjeća, cipele i dodatci prodaju putem interneta - popularbe rockabilly modne marke su Stop Staring!, Mode Merr, Steady Clothing, Rock Steady by Steady Clothing, Lucky 13, Liquorbrand Clothing, Paper Doll Productions, E.C. Star Clothing i mnoge druge. Postoji i mnoštvo manjih trgovina koje djeluju, primjerice, putem ebaya, a upravo je ta stranica najčešći izvor rockabilly odjeće - ponekad se može naći i koji odjevni komad koji zaista datira iz pedesetih godina, ali obično mu je cijena poprilično visoka. Za one koji si to ne mogu priuštiti, ostane da zavire u, primjerice, bakin ormar, odu na buvljak ili da nauče šivati.

Kosa - kovrče, ukrasi i maramePoprilično su popularne kratke šiške u stilu Betty Page, ali nisu nužne - duge se šiške uvijek mogu "zarolati". Kosa je često nakovrčana, popularne su marame vezane na tjemenu, a u oblikovanju frizure nužne su kopče, češljići, šnalice, cvjetovi, mašne i ostali ukrasi. Boja kose je manje bitna - rockabilly djevojke mogu biti crnke, plavuše, riđokose, brinete, a često na glavi nose i neuobičajene, kričave nijanse - roze, modre... Na internetu se može pronaći mnoštvo tutorijala za rockabilly frizure, stoga pogledajte neke od njih.





Šminka - crni tuš i crveni ružGlavna su obilježja rockabilly šminke, kao što stoji u naslovu, crni tuš za oči i crveni ruž za usne. Obično je kapak ispunjen neutralnim sjenilom, bež, rozim ili bijelim, a pregib kapka naglašen je tamnijom bojom, primjerice, smeđom. Nužan je crni tuš, a često se stavljaju i lažne trepavice. Boja kože je uglavnom svjetlija, rumenilo bi trebalo biti u nijansama ružičaste ili boje breskve, a usne, naravno, crvene. Obrve su naglašene, ponekad poprilično tanke. Međutim, javljaju se i razne varijacije na temu, koje uključuju više boje, šljokice i druge izmjene, a, kao i za frizure, na internetu postoji brdo tutorijala.





Tetovaže - staromodne i šareneRockabilly tetovažeMnoge moderne rockabilly djevojke imaju tetovaže, iako mnoge preferiraju "čistu" kožu. Međutim, one koje se odluče na tetoviranje, obično se trude da crteži imaju onaj staromodan štih, poput tetovaža kakve su imali mornari prije nekoliko desetljeća - tetovaže su u boji, a često se tetoviraju lastavice (simbol da će se mornar vratiti kući), višnje, srca, vatra, lubanje, zvijezde, ruže, pin up djevojke, kocke, staromodni automobili, glazbeni simboli... Ponekad su to tek detalji, ali mnoge djevojke tetoviraju i poprilično velike površine tijela - leđa, ramena, a neke imaju i tetovaže u obliku "rukava".


A što je s dečkima?RockabillyI rockabilly moda za muškarce nije se mnogo mijenjala od pedesetih godina, samo joj je dodan nešto žešći štih. Nose se majice u obliku potkošulja, obične majice kratkih rukava, traperice ili crne hlače, košulje, poput onih kakve nose kuglači, kaubojske ili havajske košulje, kožne jakne i detalji od kože, zakovice... Frizura je karakteristična - zalizana unatrag, najčešće briljantinom, u obliku "patkinog repa", a česti su i zalisci. Od cipela se najčešće nose tzv. creeperice. Motivi na odjeći jednaki su kao kod ženske odjeće, a tetovaže su iznimno česte.



Rockabilly glazbaRockabilly glazbaRockabilly stil uvelike je povezan s rockabilly glazbom, žanrom koji se najčešće opisuje kao kombinacija rocka i hillbillyja, odnosno, country glazbe. Najveći je predstavnik rockabillyja iz pedesetih, dakako, Elvis Presley, koji je i jedan od začetnika ovoga žanra, a uz njega stoje i Carl Perkins, Jerry Lee Lewis te Johnny Cash. Dakle, rockabilly glazba nastala je u prije pet desetljeća godinama, osvojila je svijet svojom jednostavnošću, glasnoćom, brzinom i emocionalnom direktnošću, a u sedamdesetima i osamdesetima doživjela je ponovni procvat. Postoje i neke varijacije rockabillyja, poput psychobillyja i gothbillyja, na koje su utjecali punk, indie, metal, new wave, goth i surf rock. Međutim, rockabilly je zadržao svoj originalni zvuk, što se može čuti u pjesmama bendova poput Stray Catsa, The Brian Setzer Orchestra, The Reverend Horton Heata i mnogih drugih. Međutim, imamo i mi svog konja za trku - hrvatski rockabilly bend The Mad Men poprilično je poznat na svjetskoj rockabilly sceni, a prošle je godine Aquarius izdao kompilaciju pod nazivom Crockabilly, presjek hrvatske rockabilly scene u posljednjih dvadesetak godina, s pjesmama The Mad Mena, Fantoma, Greaseballsa, Mississippi Queena i još nekih bendova.



Betty PageZa kraj još ostane da se sjetimo nedavno preminule legendarne pin up djevojke, Betty Page, koja je još uvijek jedna od glavnih inspiracija današnjim pin up i rockabilly djevojkama. Manje je bila poznata kao glumica, a više kao model te se često slikala za Playboy. Njene golišave i seksualno eksplicitne fotografije bile su prava revolucija, ali i šok za tadašnje vrijeme. Page se povukla iz tog posla još u pedesetima, ali je u osamdesetima, s ponovnim procvatom rockabilly scene i njen lik postao ponovno obožavan. Pogledajte snimku Betty u kojoj je jasno zašto i danas njene fotografije i snimke fasciniraju ljude, bez obzira na spol...


MiB
04.01.2009. u 00:01 • 10 KomentaraPrint#