Lucidni snoviMnogo smo puta imali prilike čuti ili pročitati kako nam trećina života otpada na noćno izležavanje u krevetu, poznatije kao spavanje. Što se točno događa kada spavamo i sanjamo, ni sami stručnjaci nisu uspjeli do kraja razjasniti. Jedno je sigurno - na pitanje zašto sanjamo nema jednoznačnog odgovora. Možda je najpoznatija tvrdnja Sigmunda Freuda da su snovi naše potisnute želje, ali koliko je ta tvrdnja istinita, ostavimo zasad po strani. Sva ta silna istraživanja vezana uz snove dovela su i do njihove podjele na lucidne snove (sanjanje sa spoznajom da sanjamo), noćnu moru (strahovi iz naše podsvijesti) i prekognitivne snove (snovi koji pretkazuju budućnost). Ako ste maštoviti, pustolovni frikovi umorni od ovog dosadnog svijeta, onda su lucidni snovi pravi izbor za vas, jer samo zamislite kakvu moć možete imati pri upravljanju vlastitim snovima.
Lucidni snoviVećina je ljudi doživjela lucidni san, obično odmah se probudivši nakon te spoznaje. Ipak, moguće je ostati duže vremena u takvom snu i s potpunom sviješću da sanjamo možemo kontrolirati vlastiti um, a snove pretvoriti u carstvo osobnih želja i užitaka. Zamislite samo da u snu imate osobnog Brada Pitta ili Angelinu Jolie, da postanete slavni glazbenici, glumci ili fotomodeli... Osim što su ugodne maštarije, lucidni snovi mogu djelovati terapeutski jer se spavač može suočiti licem u lice s nekom vlastitom preprekom koja ga koči u životu i pokušati ju premostiti. Primjerice, možete se izvikati na šefa koji vas maltretira znajući da vam to ne može škoditi u snu. Takvi nam snovi omogućuju potpuniji uvid u vlastitu psihu, auru i tijelo, postajemo svjesni svojih neravnoteža te nam se nudi mogućnost da te neravnoteže ispravimo. Lucidni snovi nude privremeni bijeg od briga i tereta svakodnevnog života te uživanje u slobodi vlastitog svijeta. Kažemo privremeni bijeg od briga, jer takvi snovi ipak neće riješiti probleme u stvarnosti. Kao i u svemu u životu, i s lucidnim snovima treba biti umjeren, u protivnom pojedinac može postati zarobljenik vlastitoga sna bez želje da djeluje u stvarnosti ili pak toliko izgubiti kontrolu da ne raspoznaje što je san, a što java.

Lucidni snoviSve u svemu, kod lucidnog sanjanja ne postoje zakoni fizike i društva, jedina ograničenja su granice vaše mašte. Vi ste redatelji svoga sna, sami kreirate radnju, birate likove, kulise po vlastitoj volji i činite što želite, ponašate se kako vam se prohtije. Ono prvo i najvažnije kod postizanja lucidnog sna je imati ispravne stavove. Ispravni stavovi predstavljaju dobar dio uspjeha u lucidnom snu jer je san proizvod našega uma. Nadalje, mora postojati jaka želja i motivacija u postizanju lucidnog sna. Za one koji se najčešće ne sjećaju svojih snova nužno je voditi dnevnik snova svaki put kad ga ih se sjećate, pa makar ih zapisivali tijekom privremenog buđenja ,po noći. Da biste doživjeli lucidan san, iskusite sljedeću tehniku:

1. Krenite spavati između 22 i 1 sat.
2. Nakon 6 sati spavanja nužno je da se probudite.
3. Prije spavanja legnite na leđa, zatvorite oči i koncentrirajte se na prostor između obrva tj. na tzv. treće oko (kroz zatvorene kapke). Pritom ponavljajte rečenicu: "Noćas ću postati svjestan/svjesna da sanjam." I tako sve dok ne utonete u san.
4. Nakon 6 sati spavanja ustanite iz kreveta i budite budni sat vremena razmišljajući svjesno i budno o lucidnom sanjanju.
5. Poslije se vratite u krevet, ponovite tehniku koncentracije na treće oko uz ponavljanje spomenute rečenice.

Kada ponovno zaspite, počinje zabava. Svoje prve lucidne snove možete iskusiti već unutar par dana od početka vježbanja tehnika. Čak i razgovor s prijateljima na tu temu ili čitanje tekstova koji se tiču lucidnog sanjanja, može dovesti do prvih lucidnih iskustava na kojima onda treba poraditi. Možda vam upravo ovaj post to omogući! Ipak, ove tehnike ne uspijevaju odmah svakome, potrebno je biti uporan i proučiti više literature o lucidnom sanjanju te kontroli vlastitog uma. Da bi se postigao lucidan san po volji, za prosječnog čovjeka potrebno je više godina ustrajnog rada. Dakle, mnoge su tehnike za razvoj vještina lucidnog sanjanja pa više o tome saznajte u obližnjoj knjižnici ili surfajući internetom. Kako veli naša stara narodna - tko voli nek' izvoli!.
Mya
05.11.2008. u 07:09 • 3 KomentaraPrint#