Miroslav RadmanPotraga za eliksirom mladosti traje već tisućljećima, a čini se kako nikada nismo bili bliže otkriću. Naime, poznati hrvatski akademik, Miroslav Radman, nedavno je otkrio javnosti kako je njegov tim znanstvenika na putu da otkrije eliksir mladosti. Otkrili su "molekularnu osnovu robusnosti organizama", čiji su preci počeli živjeti prije par milijardi godina. Riječ je o bakteriji Deinococcus radiodurans i organizmu rotifer koji su otporni na uvjete života i čije molekule, za razliku od ljudskih, štite "proteine liječnike" koji popravljaju greške ili oštećenja u svim važnijim molekulama. Bilo kako bilo, Radmanu i njegovim znanstvenicima sretno u daljnjem proučavanju ovog mitskog otkrića, međutim, prva svjedočanstva o eliksiru mladosti (iliti besmrtnosti, života…) potječu još iz 2000. godine prije nove ere, zapisani u babilonskoasirskom "Epu o Gilgamešu". Žuti carU epu se govori kako je glavni junak, sumerski kralj Gilgameš, tragao za eliksirom besmrtnosti, a u najstarijem spomeniku indijske medicine, "Knjizi života", kaže se da se život čovjeka može produžiti pomoću eliksira u čijem su sastavu med i mlijeko. U vrijeme procvata alkemije (od 3. do 15. st.) vjerovalo se da se kemijskim putem može načiniti "kamen mudraca", pomoću kojeg bi se obične kovine pretvarale u zlato, a glasoviti njemački liječnik i mislilac Paracelsus smatrao je živu svojevrsnim eliksirom vječne mladosti. U jednom drugom rukopisu, "Rasprava o eliksiru pročišćenom u devet kazana", pronađenom u jednoj kineskoj pećini, a čiji je autor po svoj prilici bio Žuti car (oko 26. stoljeća pr.n.e.) kaže se da je cinober (živin sulfid) bio korišten u transmutaciji i u pripremanju zlatnog napitka, odnosno – eliksira mladosti.

Grof de Saint GermainDugo se vjerovalo da krv mladih djevica i med održavaju krepkost, a postoje cijeli spisci biljnih plodova, korijenja, minerala, kovina i dodataka životinjskog porijekla koji su se u prošlosti smatrali poželjnim u spravljanju eliksira mladosti i ljubavi. S eliksirom mladosti se povezuje i ime grofa de Saint Germain. On je, prema nekim njegovim biografijama, rođen 1690. godine, međutim, navodi se i da je živio u vrijeme Isusa te oko 325. godine. Tijekom života družio se s mnogim poznatim ličnostima Europe, kao Casanovom, Voltairem i drugima. Najviše zapisanih činjenica o njemu ima tijekom 18 stoljeća, kada su ga mnogi viđali kao četrdeset i nešto godišnjaka, uvijek mladog, međutim, mnoge osobe tvrde da su ga srele i tijekom 19. i 20. stoljeća. Tako je zadnje poznato pojavljivanje bilo 1972. godine u Parizu, kada je izvjesni Richard Chanfray objavio da je on grof. Međutim, Richard je bio poznati pariški mađioničar, koji je tvrdio da poznaje tajnu besmrnosti, koja mu je dana od strane nepoznatog čovjeka, da može pretvarati metal u zlato (što je i potvrdio na televiziji, uz mnoge mađioničare koji nisu mogli odgonetnuti trik), te da se sjeća prošlih života. No, 11 godina kasnije Chanfray je izvršio samoubojstvo i time je priča oko tajanstvenog grofa stala. I tko je bio on na kraju? I je li znao tajnu eliksira mladosti?

Vođenje ljubaviMisterija ostaje nerazjašnjena, a dok Radman ne proizvede prvu bočicu eliksira, vodite ljubav. Zašto? Škotsko sveučilište Royal Edinburgh provelo je istraživanje u kojem su ispitanici procjenjivali starost drugih ljudi. Oni koji su izgledali 12 godina mlađi nego što jesu imali su jednu zajedničku karakteristiku - često su vodili ljubav, do četiri puta tjedno. Tako je i u praksi potvrđeno da seks pomlađuje, odnosno da je svojevrsni eliksir mladosti.


RM
26.11.2008. u 20:46 • 7 KomentaraPrint#